Anette Trettebergstuen trakk seg som kultur- og likestillingsminister i fjor sommer, etter å ha innrømmet feil i håndteringen av egen habilitet etter forvaltningsloven. Økokrim tok inn saken til etterforskning etter å ha fått den oversendt fra Riksadvokaten.

Det var rimelig grunn til å undersøke om habilitetsbruddene kunne anses som en grov tjenestefeil mente Økokrim, men onsdag ble Trettebergstuen orientert om at saken henlegges.

Ikke straffbart

– Retts- og påtalepraksis tilsier at terskelen for å kunne straffes for tjenestefeil i form av om rene habilitetsbrudd er høy. Vi har på grunnlag av dette og sakens omstendigheter konkludert med at Trettebergstuen ikke har begått straffbare forhold, skriver påtaleansvarlig og assisterende Økokrim-sjef Inge Svae-Grotli i en pressemelding.

Forsvarer John Christian Elden har tidligere kritisert Økokrim for ikke å avsluttet saken raskere. Trettebergstuen ble først i februar gjort kjent med at det i det hele tatt var åpnet noen etterforskning.

Siden den gang har de foretatt ett avhør i saken, av departementsråden. Det var alt som skulle til for at Økokrim kunne fastslå at Trettebergstuen ikke har begått noen straffbar handling. Trettebergstuen selv er ikke avhørt av Økokrim, da de ikke fant det nødvendig. Saken kunne ikke fått noe annet utfall, men Økokrim burde innsett dette på et langt tidligere tidspunkt, skriver Elden i en egen pressemelding.

– Stor tilleggsbelastning

Han mener Økokrim burde kommet til denne konklusjonen før de i februar sendte ut pressemelding om etterforskningen. 

 

– Det er i utgangspunktet en opplysning underkastet taushetsplikt, og som skapte problemer i Trettebergstuens politiske hverdag på Stortinget. Pressemeldingen fra Økokrim etterlot et inntrykk av at forholdet var mer alvorlig enn hun hadde sagt, noe det ikke var grunnlag for. Det å bli etterforsket av Økokrim har vært en stor tilleggsbelastning for Trettebergstuen, som allerede har vært igjennom en svært vanskelig tid. Heldigvis er det nå satt et endelig punktum i denne saken, skriver Elden.